Villanyszerelés: vezetékezés

By admin On május 15th, 2011

Csöves vagy kábelcsatornás vezetékezés – melyiket válasszuk?

Javasolt megoldás:

Lakások, háztartások, családi házak, hétvégi házak esetében a legáltalánosabb és javasolt villanyszerelési megoldás a falba fektetett műanyag védőcső, műanyag doboz és az utólag behúzott műanyag szigetelésű tömör réz vezeték. Ez a technológia falvéséssel jár.
A védőcsövek számát, méretét és szerelési módját a munkával megbízott villanyszerelő szakember állapítja meg – a mi igényeink alapján.

Tipp: A későbbi bővítésekhez bizonyos helyeken tartalék, üres védőcsöveket is elhelyezhetünk, így nem kell újra falat vésni!

Elfogadott megoldás:

Ha valamilyen okból nem tudjuk az előző megoldást választani, a szerelést megoldhatjuk a falon kívülre felerősített kábelcsatornába, vagy közvetlenül a vakolatba helyezett, megerősített szigetelésű, ún. MM-fal vezetékkel. Vizes környezetben távtartókkal vezetett kábelszerű vezetéket kell használni

A szerelési anyagok választéka egyre bővül. Válasszunk körültekintően! Az elsőre költségesebbnek tűnő, de igényesebb anyagok és műszaki megoldások hosszú távon kifizetődőbbek lehetnek.

A vezetékek szabványos, kötelező színjelzése:

- fázisvezető(k) – fekete

- nullavezető – kék

- védővezető – zöld-sárga

A vezetők kötéseit csak dobozokban szabad elkészíteni! A dobozok az elkészítendő kötések számának, típusának megfelelő méretűek legyenek!
Réz és alumínium vezetéket nem szabad összekötni, ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor speciális kötőelemeket kell használni!

Hogy helyezzük el a vezetékeket?

Szakmai előírások szerint, függőlegesen vagy vízszintesen helyezzük el a villanyvezetékeket. Így később is könnyen megtaláljuk a vezetékvonalat.

A falban futó vezetékek szokásos távolságai:

- Padlószinttől: 30 cm

- Ajtófélfától: 10 cm

- Mennyezettől: 15 cm.

Tipp: Ha képet vagy polcot akarunk felszerelni a falra, tudnunk kell hol futnak a falban vezetékek! A kapcsolók és dugaszolóaljzatok felszerelési helyéből a vezetékek helyét jó közelítéssel utólag is megállapíthatjuk. A kapcsolók szokásos magassága: 115 cm vagy 140 cm.

Forrás: anikoweb

 

 

 

 

 

.

One Response to “Villanyszerelés: vezetékezés”

  1. Hasznos tanácsok villanyszereléshez | Villanyszerelés mesterfokon... Says: május 23rd, 2011 at 15:59

    [...] helyezünk segítség nélkül egy asztali lámpát is. A lakókörnyezetünkben végzett kisebb villanyszerelés munkák hosszan sorolhatók, ezekhez nem hívunk villanyszerelő szakembert, elvégezzük mi [...]