Villanyszerelés alapfokon

By admin On május 10th, 2011

A villanyszerelés szakmunka, csak képzett szakember végezheti. Elvileg. A gyakorlat azonban mást mutat. Igencsak meg van lőve az, aki nem is konyít ehhez a szakmunkához. Nála lógnak a konnektorok évekig, nála nem működik a világítás egy-két helyiségben, mert még az égőcseréhez sem mer hozzáfogni. Alapszinten tehát mégiscsak érteni kell a villanyszereléshez, mert egy izzócseréhez nem lehet villanyszerelőt hívni.

A legfontosabb alapismeretekkel természetesen tisztában kell lennünk ahhoz, hogy valóban veszélytelenül végezhessük el a kisebb beavatkozásokat. Tudnunk kell mindenek előtt a saját tudásunk korlátait, amit viszont lehet fejleszteni. Tudjuk például azt, hogy bármilyen elektromos készülékhez csak akkor nyúlhatunk hozzá, ha meggyőződtünk róla, hogy az valóban feszültségmentes (köznyelven szólva áramtalanítva van).

Ezt különbözőképpen érhetjük el. Egy konnektorról működő készüléket – lámpát, háztartási eszközt – elegendő kihúzni az aljzatból, az a szerelés idejére innentől kezdve veszélytelen. Maga a konnektor már csak a megfelelő áramköri biztosító lekapcsolásával feszültségmentesíthető. Az aljzatba dugott próbalámpával, és a biztosítók egyenként történő lekapcsolásával kereshetjük meg az adott konnektorhoz tartozó biztosítót; ha az addig világító lámpa elalszik, akkor megkezdhetjük az aljzat megerősítését, cseréjét stb. De csak akkor!

Lámpakapcsolóhoz is csak akkor nyúlhatunk, ha az általa működtetett lámpa világít, majd a megfelelő biztosító lekapcsolása után elalszik. Akkor biztosak lehetünk abban, hogy a hozzá tartozó biztosítót találtuk meg, és a kapcsolót feszültségmentesítettük. Ekkor már magához a lámpához is hozzányúlhatunk, ott sem lehet feszültség. Az áramköri biztosító lekapcsolása nélkül – vagyis csak a lámpakapcsoló lekapcsolásával – viszont nem, mert nem lehetünk biztosak benne, hogy a lámpakapcsoló szabályosan lett bekötve, és a fázist szakítja meg. Magában a kapcsolóban pedig helyes bekötés esetén mindenképpen ott van a fázisvezető, aminek megérintése életveszélyes.

Olvass tovább az Ezermester magazinban …

 

 

 

 

 

.

Comments are closed.