Világítástechnika

By admin On június 23rd, 2011

Villanyszerelő szemmel egy lakásvilágításnak a megtervezése és kivitelezése sok szempont alapján kell, hogy történjen. Nem csupán energia-takarékossági és lakberendezési szempontokat kell figyelembe venni, mert az otthon eltöltött idő hangulatát alapvetően befolyásolja mind a jól, mind a rosszul megtervezett világítás.

Ennek különös jelentősége van a téli időszakban, amikor sok időt töltünk mesterséges megvilágításban. A lehetőségek szinte határtalanok ebben a témában is, a legkisebb átalakítás előtt is érdemes alaposan tájékozódnunk. A fény típusainak kombinációit használva célszerű kialakítani lakásunk megvilágítását. Az általános világítás szórt fény legyen, az íróasztal, konyhai munkapult, fürdőszobai tükör stb. irányított fénnyel kaphat kiegészítő világítást. A lakás hangulatvilágítását tudjuk megoldani a derített és a súrló fénnyel. Súrlófénnyel kiemelhetünk akár egy egész falfelületet vagy a képeket a falon, és derített fénnyel szolid, megvilágításba helyezhetjük pl. az ülőgarnitúrát. A villanyszerelés ilyen szempontból is átgondolt kell, hogy legyen.

A fény típusain kívül különböző hatás érhető el a fény színhőmérsékletével. A sárgás meleg (2700 K), a kékes rideg hangulatot teremt. A fehér színű fényt (6400 K) napfényszínűnek nevezzük, de ez a mesterséges világításban kifejezetten hideg fényt jelent. A fényforrásokon ezek a színhőmérséklet adatok fel vannak tűntetve. A különböző színhőmérsékletek befolyásolják az ember hőérzetét és koncentrálóképességét is. A színhőmérséklet fordított hőmérsékleti gondolattársítás okoz. A kékebb árnyalatok magasabb színhőmérsékletűek, de alacsonyabb hőmérséklet érzetét keltik. Hasonlóan a sárgás árnyalatok melegebbnek tűnnek, bár alacsonyabb színhőmérsékletűek. Ennek oka, hogy sárgával-vörössel az izzást, míg a kékkel inkább a jeget, vizet hozzák összefüggésbe. Fizikailag persze a sárgás-vörös fény infra (meleg) tartománya sokkal magasabb, mint a kék-ibolya színűé – innen a melegérzet. A melegebb árnyalatok pihentetőbben hatnak, míg a hidegebb fehér árnyalatok segítik a koncentrációt. Olvass tovább…

 

 

.

Comments are closed.