A villanyszerelésről általában

By admin On február 24th, 2011

Régen még nagyon egyszerű volt a helyzet. Egy kapcsoló az ajtó mellett, egy-két dugalj szobánként és kész. A modern elektromos tervezés manapság lényegesen összetettebb és ezért a villanyszerelés gondos tervezést kíván. Ehhez szeretnénk segítséget adni, kedves olvasónk…

Első lépésben vegyük számba elektromos készülékeinket, készítsünk listát! Gondoljuk végig, hogy helyiségenként milyen világítást szeretnénk alkalmazni, majd beszéljük meg elképzeléseinket a villanyszerelővel, tervezővel, akik további segítséget is tudnak nyújtani!

Nagyon fontos, hogy helyesen mérjük fel, hány dugaljra van szükségünk. Figyeljünk arra is, hogy utólagos bővítéseket és változtatásokat végre lehessen hajtani! A gyerekek – és nemcsak a sajátjaink – az egész lakásban játszanak. Ezért a gyermekvédelemmel ellátott dugaljakra  ne csak a gyerekszobában gondoljunk!

A villanyszerelés már kevés pénzből is megoldható, az olyan villanyszerelés azonban, amely teljes körű szolgáltatást nyújt, az építkezés költségének 10 -12%-át teszi ki.

Nagyon lényeges a villamos hálózat előre történő (erős-, és gyengeáramú hálózat) megtervezése, illetve leeggyeztetése.

A szakmai előírásoknak megfelelő és jól átgondolt villamos hálózat, hosszú távra biztosítja a biztonságos üzemeltetést.
A kivitelező kiválasztásánál ne csupán a végösszeget nézzük, hanem azt is vegyük szemügyre, mit tartalmaz a költségvetés mennyiségi része. Hisz ugyanannyi lámpatest, kapcsoló, dugaszolóaljzat, stb. esetén az összekötő villamos hálózat kiépítésénél kevesebb anyaggal, szakszerűtlen munkával, harmadába kerülhet a létesítmény villanyszerelése.

Ennek tipikus formai megjelenése: a dugaszolóaljzatok felfűzése (szerelvény csavarjánál van kötve), áramkörönként kevesebb (1 fázisú áramkörnél a második áramkörnél csak egy vezetékkel) vezetéket visznek el, elmenő vezeték pl. 2,5mm2 Mcu vezetéket kötnek össze 1,5mm2 Mcu vezetékkel, nyomvonal vezetés össze-vissza, több áramkör vezetéke egy csőben, erős-, és gyengeáramú vezetékek közös csőben, EPH hálózat kialakításának hiánya, sodrott kötések alkalmazása…és így lehet tovább folytatni!

Ennek ellenére mondhatjuk, hogy a hálózat működik. Kérdés meddig?!

Könnyű bebizonyítani, ha a silány szakmai munkát összehasonlítjuk a minőségi munkával, mennyiségekre lebontva, arányosítva, minden esetben az olcsó végösszegű silány munka lesz a drágább.

Legyen Önnek is a legfontosabb a minőségi villanyszerelési munka, és csak utána foglalkozzon az árral!

 

 

 

 

 

.

One Response to “A villanyszerelésről általában”

  1. Hasznos tanácsok villanyszereléshez | Villanyszerelés mesterfokon... Says: május 23rd, 2011 at 16:00

    [...] végzett kisebb villanyszerelés munkák hosszan sorolhatók, ezekhez nem hívunk villanyszerelő szakembert, elvégezzük mi magunk. Ide tartozik esetenként a világítás szerelése, [...]